Aprovada la llei contra l’homofòbia

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous, 2 d’octubre de 2014, la llei de drets de persones gais i lesbianes i contra l’homofòbia, amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C’s i la CUP i el vot en contra del PPC i, en diversos punts, dels diputats d’UDC.

Votació de la llei contra l'homofòbia

Votació de la llei al Parlament de Catalunya

La llei de drets de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, impulsada conjuntament per ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, té per objectiu garantir els drets d’aquestes persones, eradicar les situacions de discriminació i violència, i facilitar la participació i la representació de totes elles en tots els àmbits de la vida social.

Entre altres punts, protegeix la integritat, la dignitat i la llibertat d’aquests col·lectius; crea el consell nacional de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals com a òrgan consultiu de les administracions, un òrgan per coordinar l’execució de les polítiques adreçades al col·lectiu, i un servei d’atenció integral per respondre a situacions de violència i discriminació; i també potencia les polítiques de lluita contra la discriminació a les escoles regulant, entre d’altres, que els materials escolars tinguin en compte les diverses orientacions sexuals.

Entre les principals novetats, hi ha la inversió de la càrrega de la prova ─és a dir, que en un possible cas de discriminació per raó d’orientació sexual correspon a la part demandada demostrar que no ha discriminat─ i l’establiment d’un règim d’infraccions i sancions per a casos com l’assetjament o el comportament agressiu cap als membres d’aquests col·lectius, o la utilització d’expressions vexatòries.

La major part del text, que va obtenir el vistiplau del Consell de Garanties Estatuàries, ha estat aprovat per 112 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C’s i la CUP) i 18 en contra (PPC). No obstant això, diversos articles relatius a l’àmbit de l’educació, al règim d’infraccions i sancions, i a la inversió de la càrrega de la prova, han obtingut 31 vots en contra, atès que els tretze diputats d’UDC que han votat (els dotze que eren presents a l’hemicicle més Assumpció Laïlla, que ha delegat el vot per motius de maternitat) també s’hi han oposat.

Aplaudiments dels diputats i diputades favorables a la llei vers als representants de les entitats LGTB

Aplaudiments dels diputats i diputades favorables a la llei vers als representants de les entitats LGTB

Al debat, seguit per nombrosos representants de les entitats i dels col·lectius implicats, entre els quals hi havia el president d’H2O, Miquel Reverte, hi han participat Violant Cervera i Mercè Jou (CiU), Anna Simó (ERC), Miquel Iceta (PSC), Dolors López (PPC), David Companyon (ICV-EUiA), Inés Arrimadas (C’s) i David Fernàndez (CUP).

Foto de família a les escales del Parlament un cop aprovada la llei

Foto de família a les escales del Parlament un cop aprovada la llei

Homenatge a la transsexual Sonia

El mateix dia a la tarda, al mateix Parc de la Ciutadella on està ubicat el Parlament, diverses entitats LGTB, entre les quals hi havia H2O, van realitzar un homenatge a la transsexual Sonia Rescalvo. Aquesta persona  fou brutalment assassinada per un grup de neonazis el 6 d’octubre de 1991 en la glorieta que, des de l’any passat, porta el seu nom.

Participació d'H2O en l'acte d'homenatge a la Sonia i celebració de la nova llei

Participació d’H2O en l’acte d’homenatge a la Sonia i celebració de la nova llei

DSC_0013