Manifest del 17 de Maig de 2017: La bandera de l’arc de Sant Martí, un símbol de llibertat


Gravació realitzada per El Camp Difusió


MANIFEST DEL COL·LECTIU H2O EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA DISCRIMINACIÓ PER ORIENTACIÓ SEXUAL I IDENTITAT DE GÈNERE

Avui dimecres, 17 de maig, és el Dia Internacional. Contra la Discriminació per Orientació Sexual i Identitat de Gènere, en record d’un altre 17 de maig, el de l’any 1990, quan l’Organització Mundial de la Salut va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties, reparant així una injustícia que venia de lluny i que classificava com a malaltes les persones que se sentien atretes per altres persones del seu mateix sexe.

I com cada any, aquest 17 de maig, des del col·lectiu H2O de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals volem aixecar la nostra veu.

En primer lloc volem agrair a l’Ajuntament de Reus que, per primer cop en la historia del nostre municipi, avui la bandera de l’arc de Sant Martí, símbol dels drets LGTBI, estigui penjada al balcó del consistori, acostant d’aquesta manera la institució al poble que representa.

Que la bandera onegés a l’edifici de l’Ajuntament era una antiga reivindicació d’H2O a la que, per desgràcia, fins ara havíem vist com l’equip de govern de torn s’hi negava. Ens alegra i enorgulleix aquest canvi d’actitud per part del consistori, que es suma, així, al què fan molts altres ajuntaments del nostre país cada 17 de maig des de ja fa uns anys.

La penjada de la bandera de l’arc de Sant Martí no és una qüestió anecdòtica, doncs aquest petit tros de roba de sis colors simbolitza la visualització dels drets de les persones LGTB i cal que tota la societat i, molt especialment les nostres institucions, assumeixi la defensa d’aquests drets, que son patrimoni de tothom.

Aquest ha estat un any de clarobscurs. En la part positiva, a més d’aquesta penjada de bandera, ens felicitem per la nova normativa del Departament de Salut de la Generalitat que fa que, per fi, les persones trans no necessitin un diagnòstic mèdic per iniciar la seva transició. Però en la part negativa denunciem un cop més el bullying per orientació sexual i identitat de gènere a les escoles, i les agressions, físiques o verbals, que encara moltes persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals reben aquí, a casa nostra.

Per això, volem que els nostres ajuntaments desenvolupin plans per promoure i garantir els drets de les persones LGTB i amb identitats de gènere no normatives. En aquest sentit, donem la benvinguda al nou Punt d’Atenció a la Diversitat Sexual, recentment inaugurat a Reus, on treballadors socials assessoren els joves en temes de sexualitat, orientació i identitat sexual, i els ajuden a combatre el bullying i la discriminació.

Finalment, a l’igual que l’any passat, fem una crida per a que, entre totes, canviem aquesta societat binarista i heterocentrada per una altra que entengui la diversitat de gèneres com una riquesa i no com una anomalia. Per una societat lliure i igualitària!

Reus, 17 de maig del 2017