Manifest del 17 de Maig de 2018

MANIFEST DEL COL·LECTIU H2O EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA DISCRIMINACIÓ PER ORIENTACIÓ SEXUAL I IDENTITAT DE GÈNERE

Avui dimecres, 17 de maig, és el Dia Internacional Contra la Discriminació per Orientació Sexual i Identitat de Gènereen record d’un altre 17 de maig, el de l’any 1990, quan l’Organització Mundial de la Salut va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties, reparant així una injustícia que venia de lluny i que classificava com a malaltes les persones que se sentien atretes per altres persones del seu mateix sexe.

Avui és un dia de celebració, però també de reivindicació, doncs encara ens falta molt per aconseguir que tota la societat elimini els seus prejudicis envers les persones LGTBI i superi aquesta mentalitat heteropatriarcal que avui ho domina quasi tot.

Per això, fem una crida per a que, entre totes, canviem aquesta societat binarista i heterocentrada per una altra que entengui la diversitat de gèneres com una riquesa i no com una anomalia.

I per aconseguir una societat plenament igualitària, cal començar des de baix, educant a les persones joves en la diversitat, doncs avui, a les aules, moltes lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals son víctimes del bullying i d’agressions físiques o verbals degut a la seva orientació sexual o identitat de gènere. Cal quetotes les escoles impulsin i desenvolupin programes educatius per tal de que l’alumnat entengui com un valor el respecte a la diversitat, prevenint així l’homofòbia i la transfòbia del futur.

Per desgràcia, molt sovint, allò que se surt de la norma crea incertesa i fins i tot por, i en comptes d’observar-ho com un enriquiment social, s’opta per combatre-ho: assenyalar amb el dit al “raret”, acusar de perversió o de que s’atempta contra l’interès social i ridiculitzar fins a l’extrem els cossos i els gèneres no normatius constitueix una realitat molt perillosa, doncs respon a unes inèrcies de forta càrrega ideològica supremacista i binarista.

Hem de ser proactius en la lluita contra l’homofòbia i la transfòbia, una lluita que cal dur a tots els àmbits. En aquest sentit, aplaudim la posta en marxa dels Serveis d’Atenció Integral a diferents llocs del territori, com els que ja hi ha a Reus i Tarragona, doncs cal que les persones LGTB tinguin recursos al seu abast per poder denunciar qualsevol tipus discriminació.

La lluita contra l’homofòbia i la transfòbia no ha de ser patrimoni del col·lectiu LGTBI, sinó de tota la societat en conjunt. Sols així aconseguirem un món més lliure i igualitari.

Reus, 17 de maig de 2018