Manifest d’H2O per al 28 de Juny de 2018

Avui, 28 de juny, és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. I celebrem aquest dia en record del 28 de juny de 1969 quan, per primer cop, les persones transsexuals i homosexuals van dir prou a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles.

Avui, 49 anys després d’aquella jornada, aplaudim que finalment, el passat 18 de juny, per fi, l’Organització Mundial de la Salut va excloure la transsexualitat de la seva llista de malalties mentals, de la mateixa manera que l’any 1990 va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia.

Tot i així, aquesta celebració no és complerta, doncs la mateixa OMS, tot i que ja no la considera una malaltia mental, qualifica la transsexualitat com un desordre de la identitat de gènere.

Hem de ser proactius en la lluita contra la transfòbia i l’homofòbia, una lluita que cal dur a tots els àmbits, en especial allà on es manifesta de manera més virulenta, com passa, per exemple, en el món de l’esport.

A dia d’avui, en ple segle XXI, és una vergonya que el masclisme més ranci segueixi sent el pa de cada dia en molts clubs i competicions esportives, que de manera sistemàtica discriminen les dones i ridiculitzen les persones gais, lesbianes i transsexuals en unes mostres de suposada virilitat que l’únic que fan és retratar un masclisme ultramontà i retrògrad que cal eradicar de soca-rel.

A la nostra societat hi ha moltes persones LGTB i al món de l’esport hi ha la mateixa proporció de gais, lesbianes i transsexuals, encara que molts directius de clubs i entrenadors esportius s’entestin en negar-ho i amagar-ho.

Seguim vivint en un món binarista que encara es resisteix a acceptat la diversitat de gèneres i orientacions sexuals i és incapaç d’entendre com una riquesa allò que se surt de la norma patriarcal i unificadora.

Des del col·lectiu H2O aspirem a un món més lliure i igualitari, i creiem que la lluita contra la transfòbia i l’homofòbia no pot de ser patrimoni del col·lectiu LGTBI, sinó de tota la societat en conjunt.

Per això, fem una crida per a que, entre totes, canviem aquesta societat binarista i heterocentrada per una altra que visqui la diversitat de gèneres i d’orientacions com una riquesa i no com una anomalia.

I animem en especial a totes les persones esportistes a que siguin proactives en la lluita dels drets LGTBI i s’animin a fer el pas de denunciar qualsevol cas d’homofòbia o transfòbia del seu entorn més proper. Als que lluitem per una societat més justa ens hi trobaran sempre al costat

Reus, 28 de juny de 2018